Suomessa tarvitaan merkittävästi lisää yrittäjyyttä ja yrittäjämyönteisyyttä. Iso osa pk-yrittäjistä on ammatillisen koulutuksen käyneitä, ja useat ammatillisessa koulutuksessa nyt opiskelevat ovat kiinnostuneita lähtemään yrittäjiksi valmistumisen jälkeen. Kuntavaalit lähestyvät vauhdilla, ja kunnissa voidaan tehdä merkittäviä päätöksiä yrittäjyyskasvatuksen ja yhteistyön lisäämiseksi. Järjestöt toivovatkin, että tulevat kuntapäättäjät toisivat näitä tavoitteita aktiivisesti esille kaikkialla Suomessa ja edistäisivät toimenpiteitä tavoitteiden toteutumiseksi.
“Nuorisobarometrin (2019) mukaan peräti 58 prosenttia nuorista on ainakin jokseenkin sitä mieltä, että haluaisi kokeilla yritystoimintaa jossain vaiheessa. 14 prosenttia nuorista aikoo perustaa oman yrityksen ja alle 29-vuotiaista yrittäjinä on jo kolme prosenttia. Tämä viestii selvästi siitä, että yrittäjyys kiinnostaa nuoria yhä enemmän. Erityisesti ammatillisessa koulutuksessa on tarjottava nykyistä enemmän yrittäjyyskursseja. Kaikista ei tule yrittäjiä, mutta työelämässä yrittäjämäisestä asenteesta on paljon hyötyä.”, toteaa Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry:n puheenjohtaja Henriikka Mastokangas.
Nuorten lisäksi on hyvä huomioida aikuiskoulutuksessa olevien suuri määrä. Ammatillisen koulutuksen opiskelijoista yli puolet on aikuisia, joista monella on jo aikaisempaa työkokemusta ja mahdollisesti usean eri alan osaamista. Yrittäjyys on potentiaalinen ja varsin todennäköinen työllistymisvaihtoehto myös heille jossain vaiheessa työuraa. Vastaavasti myös monille yrittäjille oman osaamisen täydentämistä varten ammatillinen koulutus on erinomainen vaihtoehto, jonka vuoksi entistä tiiviimpi yhteistyö paikallisesti on tärkeää.
”Yrittäjien ja ammatillisten oppilaitosten muullakin yhteistyöllä on suuri merkitys pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytysten kehittämisessä, yritysten henkilöstön ja yrittäjien oman osaamisen ja hyvinvoinnin lisäämisessä ja työllisyysasteen parantamisessa. Yhteistyön syventäminen ja laajentaminen hyödyttää sekä oppilaitoksia että yrityksiä. Osaajapulasta kärsiville pk-yrityksille yhteistyö tarjoaa mahdollisuuden saada alalle uusia työntekijöitä ja päivittää nykyisen henkilöstön osaamista.”, kertaa Suomen Yrittäjien koulutusasioiden asiantuntija Marja Vartiainen.
Oppilaitokset ovat yrityksille myös merkittäviä kehittämis- ja innovaatiokumppaneita. Yhteiset innovaatio- ja oppimisympäristöt voivat entistä enemmän palvella sekä oppilaitoksia että yrityksiä tarjoamalla tiloja, koneita, laitteita ja palveluita molempien tarpeisiin. Opiskelijoille tulee taata mahdollisuus tutustua yrityksiin jo opintojen aikana, ja yrittäjille pääsy oppilaitoksiin kertomaan työelämästä. OSKU ja Yrittäjät huomauttavat lopuksi, miten suuri merkitys asenneilmapiirin parantumisella on erityisesti käynnissä olevassa korona-ajassa.
Täältä voit tutustua Suomen Yrittäjien kuntavaaliohjelmaan sekä täältä OSKU:n kuntavaalitavoitteisiin.
Lisätiedot:
Puheenjohtaja Henriikka Mastokangas, Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry, 044 9776 356, henriikka.mastokangas@osku.info
Koulutusasioiden asiantuntija Marja Vartiainen. Suomen Yrittäjät ry, 044 985 5005, marja.vartiainen@yrittajat.fi