Kokosimme yhteen kolme plussaa ja kolme miinusta nyt julkaistuista tuloksista sekä itse opiskelijapalautekyselyn toteuttamisesta - opiskelijanäkökulmasta tottakai!
KIITÄMME:
+ On tärkeää ja tarpeellista, että opiskelijapalautetta kerätään nykyisin valtakunnallisesti yhtenäisesti ja että tulokset myös julkaistaan. Tämä tarjoaa hyvän pohjan ammatillisen koulutuksen kehittämiselle ja myös koulutuksen laadusta käytävälle keskustelulle.
+ Tulokset viestivät opiskelijoiden vahvaa arvostusta ammatillista koulutusta kohtaan. Kyselyyn vastanneista 85 % oli opintojen päättövaiheessa erittäin tyytyväisiä tai tyytyväisiä koulutukseensa kokonaisuudessa.
+ Tulokset näyttävät, että ammatillisen koulutuksen uudistus vie ammatillista koulutusta monin paikoin oikeaan suuntaan. Vaikka kehitys on paikoitellen hidasta, on tarpeellista, että uudistuksen toteuttamiseen sitoudutaan jatkossakin sekä valtakunnallisesti että oppilaitoksissa. Uudistuksen vaikutuksien seuraamista on jatkettava tarkkaavaisesti.
MOITIMME:
- Opiskelijapalautteesta huomaa, että amikset kokevat, että heillä ei ole tarpeeksi mahdollisuuksia vaikuttaa oppilaitoksen toiminnan kehittämiseen. Tämä tulos on erittäin harmittava jatke jo aiemmin esiin tulleisiin haasteisiin: Tasa-arvovaltuutettu nosti joulukuussa esiin, että opiskelijoiden lakisääteinen osallisuus ei toteudu ammattioppilaitosten tasa-arvosuunnittelussa. Tätä aiemmin Kansallinen koulutuksen arviointikeskus on kiinnittänyt arvioinneissaan esittämissä kehittämisehdotuksissa huomiota opiskelijoiden osallisuuden vahvistamiseen. Myös opetus- ja kulttuuriministeriön asettama kiusaamisen ehkäisyä ja koulurauhaa pohtinut työryhmä päätyi loppuraportissaan viime vuonna esittämään valtakunnallisen ohjeen opiskelijoiden osallisuuden lisäämisestä oppilaitoksissa. Amisten lakisääteisten osallistumismahdollisuuksien turvaamiseksi tarvitaan nyt ryhtiliike!
- Valtakunnallinen opiskelijapalaute kerätään nykyisin opintonsa aloittavalta ja valmistuvalta opiskelijalta. Jatkossa opiskelijapalautekyselyä on kehitettävä siten, että myös koulutuksensa syystä tai toisesta keskeyttäneiden ääni kuuluu valtakunnallisen kyselyn kautta. Ammatillisen koulutuksen keskeyttää edelleen valitettavasti liian suuri joukko opiskelijoita ja opiskelijapalautteen kautta olisi mahdollista saada arvokasta, valtakunnallista tietoa keskeyttämiseen johtavista syistä.
- Tammikuussa julkaistun ammatillisen koulutuksen mielikuvatutkimuksessa eri vastaajaryhmät peräänkuuluttivat riittävästi lähiopetusta, ohjausta sekä tukea niin oppilaitoksessa kuin työelämässä tapahtuvan oppimisen aikana. Ammatillisen koulutuksen tarvitsemat riittävät resurssit on turvattava viipymättä sekä erityisesti opetuksen ja ohjauksen määrää lisättävä!