Uuden kouluvuoden alettua Suomen Opiskelija Allianssi – OSKU ry muistuttaa, että jokaisella on oikeus turvalliseen oppimisympäristöön ja oppilaitoksilla on lakisääteinen velvollisuus puuttua ja ennaltaehkäistä häirintää.
OSKU ry:n keväällä 2022 tekemän selvityksen mukaan 54 % vastanneista ammatillisen opiskelijoista on kokenut sanallista häirintää ja 52 % verkkohäirintää. Tulos on linjassa vuoden 2021 Kouluterveyskyselyn kanssa, jonka mukaan puolet ammatillisessa opiskelevista tytöistä ovat kokeneet häirintää. Häirintä on vakava, rakenteellinen ongelma, jolla on lukuisia hyvinvointia heikentäviä vaikutuksia. Se on myös tasa-arvolaissa kiellettyä syrjintää, joka Suomessa kohdistuu etenkin tyttöihin.
”Kyselyn tulokset puhuvat surullista ja karua kieltä ja vahvistavat tietoa siitä, että ongelma on laaja ja koko yhteiskunnan kattava. Koulut ovat jälleen alkaneet, ja ammatillisessa koulutuksessa on aloittanut ympäri Suomen iso määrä uusia opiskelijoita. Pandemia, mielenterveyskriisi, sota, nousseet elinkustannukset ja lukuisat muut asiat varjostavat nuorten elämää. Vähimmäisvaatimus on, että jokainen on opintojensa aikana turvassa.”,
toteaa Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry:n puheenjohtaja
Venla Tilli.
Ammatillisen koulutuksen puolella korostuvat läheinen suhde työelämään sekä vahva sukupuolen mukainen segregaatio. Epätasainen sukupuolijakauma ja stereotyyppiset käsitykset voivat tuoda mukanaan seksististen asenteiden ja vähättelyn ilmapiirin, joka on osaltaan otollista maaperää myös häirinnälle. Opiskelijat voivat kokea olonsa ulkopuoliseksi, turvattomaksi sekä alkaa epäilemään omia kykyjään ja alavalintaansa, jos haitallisille asenteille ja käytökselle annetaan tilaa, eikä niitä järjestelmällisesti kitketä. OSKUn selvityksen mukaan monissa oppilaitoksissa puutteellisia ovat niin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman kirjaukset kuin puuttumisen rakenteetkin. Turvallista oppimisympäristöä ei rakenneta nollatoleranssin julistamisella, vaan aktiivisella ja oppilaitoksen arkeen jalkautetulla yhdenvertaisuustyöllä.
”Haluan muistuttaa, että on oppilaitosten tehtävä huolehtia turvallisesta opiskeluympäristöstä ja varmistaa yhteiset pelisäännöt myös työssäoppimispaikoille. Opiskelijoilla tulee olla selkeästi tiedossa, keneen voi luottamuksellisesti olla yhteydessä, jos häirintää tapahtuu. Jokainen esille tullut tapaus tulee käsitellä seuraamuksineen, eikä mitään epäasiallista puhetta tai toimintaa voida hyväksyä, vaikka tekijä olisi henkilökuntaa tai kuittaisi asian huumorilla.”, jyrähtää Tilli.
Lisää hankkeesta voit lukea hankesivultamme.
Lisätiedot
Venla Tilli
Puheenjohtaja
044 9776 356