KANNANOTTO 25.2.2016
Päähallituspuolue Keskusta väläytti keskiviikkona 24.2. pää-äänenkannattajassaan Suomenmaassa haluavansa kaikki opiskelijat yleisen asumistuen piiriin. Suomen Opiskelija-Allianssi –OSKU ry ja Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS rf toteavat, että siirto toisi valitettavasti mukanaan myös aivan uusia ongelmia. Yleisen asumistuen piiriin siirtyminen parantaisi toki yksin ja vapaiden markkinoiden asunnoissa asuvien, suurimpien kaupunkien opiskelijoiden toimeentuloa, mutta on muistettava, että opiskelijoiden asumismuodot ovat paljon tätä moninaisemmat.
Yleisen asumistuen suurimmat ongelmat toisen asteen opiskelijoiden kannalta ovat ruokakunnan määritelmä, työssäkäyvien opiskelijoiden asema sekä harkinnanvaraisuus. Siirto ei vähennä opiskelijan byrokratiaa, vaan nykyisillä systeemeillä jopa lisäisi sitä, erityisesti kimppakämpissä asuvien työssäkäyvien osalta.
Yleistä asumistukea haettaessa Kela määrittelee ruokakunnaksi käytännössä kaikki samassa asunnossa asuvat. Tämä taasen johtuu vuokrasopimusten kirjauksista, millä vuokranantaja ymmärrettävästi turvaa vuokranmaksun: sopimuksiin kirjataan, että vuokralaiset ovat yhdessä vastuussa vuokrasta, vaikka sopimukset tehtäisiin jokaiselle erikseen. Ruokakunnan tulot lasketaan yhteen, ja ne vaikuttavat yleisen asumistuen määrään.
”Mitäs jos kämppiksesi valmistuukin tavoiteajassa tai jopa nopeammin ja menee töihin? Kuka edes tietää kämppiksensä tuloja? Miksi niitä pitäisi jatkossakaan tietää eurolleen joka kuukausi? Muutos vaikuttaisi yhtä lailla pariskuntiin, joista toinen osapuoli on opiskelija ja toinen käy töissä”, sanovat opiskelijajärjestöjen puheenjohtajat.
Harkinnanvaraisuus taasen tarkoittaa opiskelijalle sitä, että tuet voivat olla myös katkolla helpommin mm. erinäisten selvittelyjen ajan (esimerkiksi ruokakunta-asioita selvitellessä). Harkinnanvaraisuuden vuoksi osa nykyistä opiskelijan asumistukea saavista voisi jäädä kokonaan ilman. Työssäkäyvillä opiskelijoilla byrokratia Kelan suuntaan kasvaisi, kun työskentely on monesti kausittaista ja tulot voivat vaihdella paljonkin vuoden aikana. Nykyään opiskelijan asumistuen hakeminen onnistuu opintorahan hakemisen yhteydessä helposti, yleistä asumistukea haetaan sen sijaan erikseen.
Keskustalta tuntuu unohtuneen myös se, että vanhempien tulot vaikuttavat 18-19-vuotiaiden itsenäisesti asuvien toisen asteen opiskelijoiden tukeen. Koko opintotuki voidaan evätä vanhempien tai uusperheessä uuden aviopuolison tulojen perusteella täysi-ikäiseltä, omillaan asuvalta ihmiseltä. Mikäli ruokakuntamääritelmät, työssäkäyvien opiskelijoiden asema sekä harkinnanvaraisuuden ongelmat saadaan ratkaistua ja eri järjestelmät yhteensovitettua, järjestöt ovat valmiita tukemaan Keskustan esitystä.
”Toisen asteen opiskelijoiden opintotuen ensisijainen korjauskohde on vanhempien tulojen vaikutuksen poisto, ei niinkään asumislisällä kikkailu”, Stolt ja Kujala muistuttavat.
Lisätietoja:
Rene Stolt, puheenjohtaja, Suomen Opiskelija-Allianssi –OSKU ry, rene.stolt@osku.info
Nicholas Kujala, puheenjohtaja, Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS rf., nicholas.kujala@skolungdom.fi
Suomen Opiskelija-Allianssi - OSKU ry on vuonna 2001 perustettu ainoa amisten omistama ja perustama II-asteen ammatillisten opiskelijoiden edunvalvonta-, palvelu- ja harrastejärjestö.