Mitä pukea päälle? Mikä ihmeen tumma puku? Tässä pilkotaan pukukoodi osiin ja toivottavasti lievennetään jännitystä pukeutumisen suhteen. Mikäli vuosijuhlien yleiset asiat kaivelevat ajatuksia, voit lukea niistä täältä.
Vuosijuhlien pukukoodi on tumma puku sekä kuntanauhat ja ansiomerkit. Tumma puku viittaa lähinnä pukeutumisen tyyliin, ei suinkaan väriin. Mitä tummaan pukuun sitten kuuluu? Esimerkiksi smokki, tumma tai värikäs puku, haalariasu, pitkä iltapuku tai kansallispuku. Yllä olevasta kuvasta löytyy inspiraatiota pukeutumiseen, mutta vaihtoehdot eivät suinkaan rajoitu siihen.
Haluamme, että vieraillamme on mukava olo, eikä osallistuminen jää asusta kiinni. Etikettiin kuuluu toki pukeutua juhlavasti (eli farkut, verkkarit ja tennarit kannattaa jättää kaapin perälle), mutta emme pidä niin tiukasti kiinni perinteisestä etiketistä. Ja muistakaa, että asusteilla saa helposti juhlavuutta asuun.
Puku voi tosiaan “perinteisen” tumman sävyn lisäksi olla oikeastaan minkä värinen vain. Rohkeimmat saattavat vetää ylleen keltaisen tai pinkin puvun, tai sitten mustan sijasta ylle vedetäänkin tumma, smaragdin vihreä puku. Tai ehkä haluat elävöittää perinteistä mustaa pukua värikkäällä kravatilla tai puisella rusetilla.
Onko mielessä juhlamekko? Iltajuhlan alkaessa klo 18 jälkeen, mekon helman pituus yltää perinteisesti yli nilkan. Älä silti ota liikaa stressiä helman pituudesta – suositeltavaa on kuitenkin pukea ylleen mekko, jonka pituus peittää vähintään polvet. Ja jos nilkat näkyvät, niin siinähän on hyvä tilaisuus esitellä kenkävalintaa. Oman mieltymyksen mukaan voit sujauttaa jalkaan ne korkeimmat korkokengät tai mukavat matalat kengät. Pidä toki kengissäkin mielessä juhlan luonne ja juhlavuus.
Juhlamekon värillä eikä mallilla ole oikeastaan rajoitteita, tosin harvemmin kukaan haluaa tulla valkoisessa juhlamekossa, koska kaikilla tulee mieleen häämekko. Muuten vain taivas on rajana – punainen, musta, kuviollinen, olkaimeton, pitkähihainen, kermakakku, merenneito, satiini, pitsi, kaikki käy. Tosin täytyy kokemuksella vinkata, että pitkähihaisessa saattaa tulla kuuma ja kermakakku voi olla enemmän tai vähemmän tiellä koko ajan (varsinkin vessassa käydessä).
Kolmas, oikein kiva ja mukava, vaihtoehto on juhlahaalari. Pitkät haalarit ovat yleistyneet nopeasti ja kasvattavat yhä suosiotaan. Juhlahaalariin pätee hyvin pitkälti samat ohjeet kuin juhlamekkoonkin, eli pituus mielellään nilkkaan saakka, tai ainakin yli polven, mutta muuten värin, mallin ja materiaalin suhteen saa valita aika vapaasti. Ja taas asusteilla saa helposti elävöitettyä haalariakin.
Asusteet kunniaan! Tee asusta näköisesti kaulakoruilla, vyöllä, kengillä, korvakoruilla, käsilaukulla, rannekorulla, kravatilla, rusetilla tai hiuskoristeilla. Ja tietysti hiukset ovat iso osa pukeutumista. Ei tarvitse paniikissa lähteä varaamaan kampaajaa, voit toteuttaa kampauksen myös kotikonstein. Hiustenkin suhteen oikeastaan vain taivas on rajana. Hiukset saavat koskettaa olkapäitä, joten vaihtoehdot eivät rajoitu vain nutturoihin. Hiukset alhaalla, puoliksi ylhäällä tai kokonaan nutturalla, kiharalla, suorina, hiuskoruilla tai ilman.
Teille ketkä mietitte meikkiä, Google on ystävä. Ja Pinterest. Ja YouTube, miksei myös TikTok. Etsitte vaan esimerkiksi hakusanalla “juhlameikki” tai “glamour makeup”.
Lopuksi vielä vinkki siihen, mitä kaikkea kannattaa varata mukaan vaikkapa siihen isompaan laukkuun, joka jää juhlan ajaksi narikkaan. Pieni pakkauslista, josta voi oman harkinnan mukaan valita tärkeimmät: rakkolaastareita, hakaneuloja, neulaa ja lankaa, lääkkeet, huulipuna, ripsiliima, kynsiviila, puuteri, deodorantti, käsidesi.
Toivottavasti näillä neuvoilla saatiin juuri sinut rohkaistua osallistumaan vuosijuhlillemme. Mikäli vielä jäi jotain mietityttämään, voit olla yhteydessä OSKUn viestinnän asiantuntijaan.
Ilmoittautua voit osoitteessa
. Tervetuloa juhlimaan!
Susanna Ronkainen
Viestinnän suunnittelija
044 983 1437