Onko edessä ensimmäinen työpaikan haku? Moni yritys hakee juuri parasta aikaa kesätyöntekijöitä ja hakuaalto kannattaa ehdottomasti käyttää hyväksi. Tästä STTK:n keräämästä listasta voit lukaista vinkkejä työnhakuun ja kerätä talteen asiat, joihin kannattaa kiinnittää huomiota. Otsikot vievät Työelämään.fi-sivuston tarkempiin kuvauksiin aiheista.
Inspiroidu henkilötarinoista kesätyönhakuun tai siihen valmistautumiseen.
Pian on taas se aika vuodesta, kun kesätyöt alkavat. Haastattelimme muutamaa nuorta kesätyöpaikan löytymisestä. Jos kaipaat vielä inspiraatiota, löydät tarinat täältä:
Kesätöissä sinulta ei odoteta vankkaa ammattitaitoa. Vastaanottavaisella asenteella, oma-aloitteisuudella ja uuden opettelun innolla pääsee pitkälle. Näitä kannattaa tuoda esimerkkien kautta esiin jo työhakemuksessasi.
Älä pelkää ansioluetteloa, vaikka sinulla ei olisikaan alla pitkää työkokemusta. Sen sijaan voit kertoa kuka olet, harrastuksesi ja mitä olet oppinut niissä. Tuo esiin, miten niistä voisi olla hyötyä hakemassasi työpaikassa.
Työhakemuksessasi kannattaa kertoa, mitä tuot haettavaan työpaikkaan ja työyhteisöön. Oletko hyvä tiimipelaaja? Luotko hyvää tiimihenkeä positiivisuudellasi? Miksi juuri sinut kannattaa palkata hakijoiden joukosta?
Palkan määrään saattaa olla hankala löytää yksiselitteistä vastausta. Työnantajalla saattaa jo hakuvaiheessa olla selkeä kuva siitä, mitä kesätyöntekijälle maksetaan. Siksi neuvotteluvaraa voikin olla vähemmän, kuin pidempiaikaisissa pesteissä. Yksi hyvä keino on kysyä joltain, joka on työskennellyt vastaavassa tehtävässä.
Kannattaa myös tarkistaa löytyykö alalta työehtosopimus, jossa määritellään kesätöiden palkka. Esimerkiksi kaupan työntekijän tuntipalkka ensimmäisenä vuonna on pääkaupunkiseudulla 11,29 €/h ja muualla Suomessa 10,84 €/h. Koululainen voi tienata tästä 70 %. (Lähde: Kaupan alan työehtosopimus.)
Kun saat kutsun työhaastatteluun, aloita se antamalla hyvä kuva itsestäsi tulemalla ajoissa paikalle. Haastattelun tärkein tehtävä on löytää haastattelijan kanssa niin kutsuttu yhteinen sävel. Hän etsii työpaikalle sopivaa henkilöä, joka tulee hyvin toimeen muiden työntekijöiden kanssa.
Kannattaa ottaa katsekontakti haastattelijaan. Se kertoo osaltaan, että olet kiinnostunut tehtävästä ja siitä, mitä haastattelijalla on kerrottavaa työtehtävistä.
Ihmisellä on kaksi korvaa ja yksi suu. Muista kuunnella tässä suhteessa. Kiinnitä huomiota haastattelijan kuvaukseen työpaikasta ja -tehtävistä. Mieti tarkkaan, mitä kerrot ja vastaat kysymyksiin, jotta annat mahdollisimman pätevän ja todenmukaisen kuvan itsestäsi.
Perehdytys - kysy, älä pohdi yksin
Uudessa työpaikassa on aina paljon opeteltavaa. Jo pidempään työpaikalla työskennelleet henkilöt saattavat olla jo sen verran tottuneita työpaikan työtapoihin, ettei mieleen tule kertoa kaikkea. Kysy kaikesta, mistä et ole täysin varma.
Perehdytyksen aikana on tarkoitus käydä työtehtävät läpi ja oppia, miten ne tehdään. Turvallinen työympäristö on kaikkien etu ja sellaisen luominen on yksi perehdytyksen päätavoitteista.
Osoittaa välittämistä ja valmistautumista, jos ensimmäisen työpaikan esihenkilö on tehnyt sinulle kattavan perehdyttämissuunnitelman. Perehdyttämissuunnitelman tarkoitus on perehdyttää sinut työtehtävien tekemiseen ja turvalliseen toimimiseen työpaikalla.
Jäätelökioskissa ei välttämättä ole luottamushenkilöä, mutta hieman isommalla työpaikalla sellainen saattaa löytyä työyhteisöstä. Hän toimii henkilöstön tukena ja turvana, jolta voi myös kysyä työsuhteeseen liittyviä asioita.